blog

Trainen, verliezen en dan weer trainen

Dat is de weg naar presteren, totdat je één keer wint. Dan weer trainen, misschien wel weer verliezen. Blijven doorzetten tot je jouw doel behaalt. Ik heb dit ervaren in de sport, maar dit geldt ook voor het bedrijfsleven. De weg naar een prestatie komt met tegenslagen en om die te overwinnen heb je mentale veerkracht nodig.

Het moet goed in ‘je koppie zitten’

Je kunt deze mentale veerkracht trainen. Bij Special Forces VIPS heb ik aan den lijve meegemaakt. Uur na uur, dag na dag probeerden ze mij te breken. Mocht het niet goed in je koppie zitten, dan kun je ook niet presteren. Op het moment dat ik dacht eindelijk te kunnen slapen na een ellenlange slopende dag, werd ik na twee uren slapen weer gewekt. In de benen en tijgeren door de modder.  Om dan elke keer weer door te gaan, dat vergt mentale veerkracht.

Enorme teleurstelling hoort erbij

In elke carrière komt teleurstelling om de hoek. Wat je hier mee doet is vervolgens aan jezelf. Stop je? Ga je door? Wat is verstandig? Ook deze vragen hebben meermaals in mijn hoofd rondgespookt.  Tijdens mijn val op 500m toen ik meerder breuken in mijn hielbeen had en na mijn revalidatie kon ik niet terugkomen op het oude niveau.  Daar stopte mijn schaatscarrière. Ik kon bij de pakken neer gaan zitten of doorgaan. Ik heb de keuze gemaakt om door te gaan in het schaatsen.

Ook al moest dit op een andere manier. Nu op het oude niveau terugkomen niet meer mogelijk was. Ik moest op een andere manier presteren binnen het schaatsen. Zo heb ik nog prachtige jaren gehad als coach van het schaatsteam dat ik heb opgericht.